måndag 12 oktober 2009

Karriär betyder framgång och coacha betyder förändra.



Johan och Karin sitter på en parkbänk och njuter av vintersolen. Hunden Jack, okänd för dem, kommer springande i deras riktning.
Johan ser en glad hund som han gärna vill lära känna. Karin ser en arg hund som hon absolut inte vill träffa. De får helt olika upplevelser av en och samma verklighet.
Vad styr deras beteende under kommande 30 sekunder, upplevelsen eller verkligheten? Just det - upplevelsen! Karin känner sig hotad. Musklerna spänns, hjärtslag och andning intensifieras. Det är så hennes försvarssystem per automatik ger kroppen resurser att kämpa mot faror. Samtidigt signalerar kroppsspråket kamp/flykt, omedvetet och reflexstyrt.
Våra emotionella tillstånd har ett språk som verkligen är universellt. Det är inte bara lika för alla kulturer, även djur tolkar dem på bråkdelen av en sekund och agerar reflexmässigt.
Jack tolkade Karins beteende som hot och bet henne lätt i handen innan han förstod att det var fel. Så blev hennes fördom om hundar självuppfyllande…
Vilka ”Jack” styr i ditt liv? Är de åhörare när du ska hålla tal? Chefer där du söker jobb? Vad blir annorlunda när man ser en situation med Johans perspektiv?
Ingen kan ändra på det som hänt, men alla kan ändra sin upplevelse av något negativt, och därmed också sitt beteende innan fällan ska slå igen nästa gång.
Karriär betyder framgång och coacha betyder förändra. Karriärcoachen har verktygen som får dig att uppleva situationer på ett framgångsrikt sätt. Vad skulle det kunna innebära för din karriär?


JOBcoaching.se finns coacherna som hjälper dig undvika fällorna och styra karriären i rätt riktning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar